coffee plant

Няколко неща, които си струва да знаем за кафето

Сподели тази статия!

coffee plantЗнаете ли, че зърното на кафето всъщност е семето на яркочервен плод. Ако тези семена не бяха толкова ценна и вкусна стока (кафето е втората най-търгувана стока в света), магазините щяха да са отрупани с кафеените плодове. Вкусът на тези тръпчиви плодове е описван като мек, меден, сладък, дори е оприличаван на вкуса на прасковата и динята.

И може би, неслучайно първоначално кафето е било използвано като храна, а не като напитка. Африкански племена са смесвали зърната на кафето с мазнина и така са получавали годни за ядене, дори доста вкусни енергийни топки.

Днес в света са познати над 50 сорта кафе, но главно 2 от тях – Арабика и Робуста, се използват в комерсиалното производство на кафе. А тяхната консумация е разпределена така: около 70% от хората пият кафе, сорт Арабика, което е меко и ароматно. Останалите около 30% предпочитат кафе, сорт Робуста, в което съдържанието на кофеин е от 40% до 50% повече, отколкото в Арабиката. Остава само да гадаем какъв ли е вкуса на останалите 48 сорта кафе.

И така стигаме до съдържанието на кофеин в кафето, а оттам и неговото влияние върху нашия организъм. Обратно на наложилото се вярване, светло изпеченото кафе е с по-голямо съдържание на кофеин, отколкото тъмно изпеченото. Причината е в това, че колкото по-дълъг е процеса на печене, толкова повече кофеин се изпарява.

И може би именно съдържанието на кофеин в кафето го прави годно за използване като гориво за автомобили. За момента може би не е много ефективно кафето да се използва по този начин, но е приятно да знаем, че ако се наложи можем да разделим горивото за нашите тела, ум и въображение с нашите коли и да чакаме резултата.

Сподели тази статия!
0 Comment

Leave a Comment