lavazza tierra project

За историята на една традиция – Lavazza (Лаваца)

Сподели тази статия!

lavazza logoИма ли определена марка, за която се сещате, когато мозъкът ви изпрати сигнал на сетивата и бързо, без да се замисляте изричате: „Искам кафе“? Определено, за много от любителите на магическата напитка, това е кафе Лаваца. Кафе Лаваца е една от най-разпространените марки кафе в света, станало любимо на мнозина благодарение на превъзходните си вкусови и ароматни качества и на голямото си разнообразие от видове, които са в състояние да задоволят дори и най-претенциозния вкус на най-добрите познавачи на кафеената напитка.

luigi lavazzaМарката Лаваца е създадена през 1895 година от находчивия италианец Luigi Lavazza – човекът-експериментатор, който решава да предложи на клиентите в магазинчето си за кафе нещо различно: специална смес от различни сортове кафе. Решението му бързо станало реалност и съвсем скоро неговото кафеено „изобретение“ завладяло тогавашните ценители на ароматната напитка с неповторимите си вкус, аромат и въздействие. Одобрението на кафе потребителите започнало да нараства с все по-голяма сила и марката Лаваца бързо се превърнала в царицата на кафетата.

Днес Лаваца е пазарен лидер в Италия – близо половината от предлаганото там кафе е именно от марката Лаваца: с неустоим аромат и изискано подчертан вкус. Компанията внася кафе от най-различни точки на света: Индонезия, Виетнам, Съединените щати, Мексико, Колумбия, Бразилия, Гватемала, Коста Рика, Хондурас, Уганда. Всяко от тези кафеени растения привнася част от характера на района, в който е растяло, в неповторимата смес на кафе Лаваца.

lavazza tierra projectКомпанията Лаваца залага на постоянната си грижа за развитието на кафеената култура навсякъде по света и на околната среда като цяло. Това намира израз в проекта на Лаваца – Tierra за устойчиво развитие на места като Хондурас, Перу и Колумбия: развитие на земеделието, подобряването на кафе културата и на условията на труд.

Специалистите, работещи за марката Лаваца, се отличават с изключителната си находчивост и постоянното налагане на иновации в кафе културата още от времето на своето създаване. Именно на неспирния ентусиазъм на компанията се дължи бързото достигане на изключително голямата популярност на марката. И така – историята накратко: Веднага след Втората световна война Лаваца създава нови заводи; през 60-те години представя за първи път на пазара кафе във вакуумна опаковка, тогава стартира и маркетинговите си дейности; през 80-те години Лаваца дефилира на европейските пазари и се настанява трайно със свои представителства в Германия, Великобритания, Австрия и Франция. Не след дълго се налага и в САЩ. През 90-те години Лаваца става известна в Испания, а през 2001 година и в Португалия. Завладяването на любителите на кафето продължава: през 2005 година Лаваца вече е представена в Бразилия, а през 2007 година – и в Индия. И така до днес: Лаваца не спира да очарова и завладява все повече хора и да ги превръща в свои неотлъчни последователи.

А кога в рамките на тази главозамайваща офанзива Лаваца успява да стъпи гордо и на българския пазар? Историята на марката Лаваца разказва, а и нейните любители могат да потвърдят, че това става през 1995 година или 100 години след създаването на марката. От тази година до днес и българските ценители на кафето имат удоволствието да изпитат върху своите сетива магичното въздействие на тази невероятна кафеена смес – марката Лаваца. Много бързо те остават завинаги запленени от качествата на марката и днес Лаваца вече продава над 800 тона кафе на година. Така, нашата страна се подрежда на второ място в класацията за консумация на кафе Лаваца на глава от населението.

Колкото до различните видове кафе Лаваца – именно тук специалистите на марката влагат голяма част от своята енергия. Предлага се голямо разнообразие от кафе на зърна, кафе на капсули и различни кафе специалитети с марката Лаваца. В допълнение компанията е разработила и различни разтворими продукти: мляко, шоколад, бульони, чай. За добрата познаваемост на марката са разработени и брандирани консумативи, като картонени и пластмасови чаши, захар, сметана и др. Разбира се, компанията предлага и разнообразие от кафе машини за приготвяне на кафе в домашни условия и в офиса, както и вендинг автомати. Така популярните в последно време капсулни системи са много добре представени от марката Лаваца. Те представляват изключително удобно решение за бързо и лесно приготвяне на кафе с отлично качество. Lavazza Blue и Lavazza Espresso point са двата вида капсулни системи, с които Лаваца е представена на пазара. Под всяка от тези марки се предлагат повече от 10 вида кафе на капсули, приготвени от сортове арабика и робуста.

lavazza_blue_and_espresso_point_machines_2И още един елемент, важен за качественото приготвяне на кафе – кафе машини Лаваца. Компанията се е погрижила професионално и в тази сфера – предлага голямо разнообразие от кафе машини и вендинг автомати с различни характеристики, функционалности и капацитет. В България най-разпространените са машините за капсулни системи на Лаваца – за приготвяне на кафе у дома и в офиса, от скоро се предлагат и вендинг машини Lavazza, които се използват на обществени места, в училища, административни сгради и др.

lavazza_calendar_2012_coversЛаваца вече е синоним на класа, иновация и стил, качества, които компанията демонстрира и в своите маркетингови дейности. Може би най-впечатляващата от тях е календарът на Лаваца. Традицията за него започва в началото на 90-те и пленява и до днес ценителите на красивите фотографии, именно с имената, които стоят зад фотоапарата, заснел перфектния момент на съвършенство.

 

А това съвършенство можете да усетите всеки един ден с всяка една глътка кафе Лаваца. Не знаем за вас, но ние определено ще се събудим с усмивка, защото Лаваца винаги ще бъде до нас :).

 

 

 

Сподели тази статия!
0 Comment

Leave a Comment