История на кафе машините

Историята на кафето е изпълнена с много легенди и тайнство, в което първоначално бил посветен само Арабския полуостров, докато кафеената вълна започнала да залива целия свят. С разкритието на неговата магията, кафето бързо пленило света и хора от различни райони и култури посветили своето въображение и ум на проучването и изследването на различните начини за неговото приготвяне.

turkish coffee pot

Еволюцията на методите за приготвянето на кафето, от най-примитивните до съвременните кафе машини, може да започне своето начало в близката ни съседка – Турция. Именно, Турция била първата страна, чиито жители били благословени с магията на кафето, някъде през първата половина на 16 век. В началото било сърбането на кафето – традиция, наложена от турците при пиенето на кафе: приготвено в медно джезве, с каймак, образуван бавно, на слаб огън. Джезвето с гордост може да се нарече първата „кафе машина”, използвана от хората за приготвяне на ароматното кафеено блаженство.

През 17 век, обаче, приготвянето на кафе започнало да се „автоматизира” – съдовете, в които се е приготвяло кафето, символично наречени „кафе машини”, са приличали на чайници. През 1818 г. била изобретена първата кафе машина с цедка (филтър). Тя станала известна с името „каубойска кафе машина”, защото започнала да се използва много именно от каубоите.
Италианците са другата нация, наложила на света своя начин на приготвяне и пиене на кафе. През 1901 година в Милано Луиджи Базера, вероятно решен да „култивира” и „позабърза” турския бавен кафеен навик, измисля нов, революционен за времето си начин за пиене на кафе, и първата автоматична машина за неговото приготвяне. Кафето било наречено еспресо, а машината – еспресо кафе машина. Не минало много време и тази кафеена революция станала достояние за много хора.
В течение на времето отделни умове, влагайки своята мисъл, изобретявали различните видове филтри заfilter coffee machinesмашината за приготвяне на кафе с филтър. Имало например такива от плат, които не се оказали много удобни. Приготвянето на кафе с тях било много трудоемко, защото филтрите трябвало да се почистват щателно след всяка чаша кафе, а така се губел чарът на ритуала. И ето, че в Германия една домакиня на име Мелита Бенц, се чудела как да приготвя своята чаша ароматно кафе, без то да става горчиво в резултат на преваряването му. Тя стигнала до извода, че ако залее необходимото количество смляно кафе със сварена вода и след това прецеди получената отвара, ще постигне желания от нея ефект. След като пробвала с различни материали, тя открила, че попивателната хартия, използвана от нейния син в училищните му занимания, работи най-добре. Така през 1908 г. била изобретена първата машина за шварц кафе с използването на попивателна хартия.

Любовта на хората към кафето е с нестихваща сила. Развитието и цивилизацията, а оттам и човешкият стремеж към постоянно улесняване на неговия живот, кафе машините продължават своята история, превръщайки начините на приготвяне на кафе в удоволствие и бизнес. Днес дори се радваме на изключително голямо разнообразие от удобни решения за дома и офиса, разработени на базата на капсулните системи. При тях приготвянето на кафе и почистването след това става изключително лесно, като с магическа пръчка. Капсулите представляват смляно кафе, предварително пакетирано в еднократна доза. Целта на изобретяването им била от една страна да се усъвършенства удобството при приготвянето на напитката, а от друга – да се запази прекрасния аромат на свареното кафе.

lavazza_blue_and_espresso_point_machines_2

Най-популярни у нас са капсулните системи на Лаваца и Нескафе. През 1989 година Лаваца представя своята първа затворена система еспресо машина. След редица експерименти и нововъведения, през 2003 година вече е на лице Lavazza Blue, което е абревиатура на “Best Lavazza Ultimate Espresso”. Така била изобретена кафе машина за приготвяне на кафе по нова технология -за единични капсули за кафе.

През 2006 г. Нескафе показва своята нова технология кафе машини „Dolce Gusto”, което в превод означава nescafe-dolce-gusto-machines„сладък вкус”. Отговаряйки на името си, тя дава простор на човешките желания за наслада, като позволява с нейна помощ да си направим капучино, лате макиато, еспресо и други видове кафе.

Така за любителите на кафето, днес вече се предлагат всякакви решения, които спестяват време и дават възможност на всеки да се наслади на напитката, било то с навика да си посръбва бавно и блажено от своето кафе, приготвено в джезве, кафеварка, кафе машина или просто да се потопи в магията му така, както обича – с мерак.

0 Comment

Leave a Comment