agnezhko s kafe

За свойствата на кафето в кулинарията

Сподели тази статия!

tiramisuДнес кафето заема своето достойно място във все повече сфери от живота на човека – освен като вдъхновяваща и ободряваща напитка, ролята на кафето се изразява и като метаболитно средство, техника за рисуване и много други. Има обаче една сфера, която все пак изглежда странно не толкова достъпна за него – кулинарното изкуство.

 

Присъствието на кафето в кулинарията се ограничава до използването му в приготвянето на сладкиши. agnezhko s kafeЗнаете ли обаче, че кулинарни специалисти са установили благоприятния ефект на кафето върху ястията, когато то се използва в умерени дози. Оказва се, че кафето подсилва вкуса на определени продукти (например месото), без да придава от своя вкус на цялото ястие. Кулинарните съветват, че не е много препоръчително в готвенето да се използва мляно кафе на зърна. Причината е, че вкусът на ястието може да стане доста „ронлив”, което не е много приятно. Затова е по-добре да се използва разтворимо кафе.

Винегрет с балсамиков оцетЩипка кафе в сос винегрет с балсамов оцет, например, внася баланс между киселините и карамелените тонове. Той се приготвя изключително лесно, затова не чакайте, а бързо запретвайте ръкави и скоро ще усетите ефекта от използването на кафе. Необходими са ви: 1 ч. л. много фино смляно кафе, ? ч. л. сол, 1. ч. л. захар, ? чаша балсамиков оцет, ? чаша студено пресован зехтин. Сухите съставки се смесват с оцета и към сместа се прибавя зехтина. Сос Винегрет с привкус на кафе е готов. Той е прекрасна добавка към салати, говеждо и свинско месо, скариди и гъши пастет.

Насладете се на соса с нотка на кафе в аромата и импровизирайте с други рецепти за постигане на още по-голяма наслада.

Сподели тази статия!
0 Comment

Leave a Comment