The coffee and our health

За кафето и влиянието му върху нашето здраве

Сподели тази статия!

The coffee and our healthЗнаете ли, че има десетки проучвания, които доказват, че кафето и по-конкретно кофеинът ни предпазва от различни болести? Според учен от Харвардския университет за обществено здраве в Бостън хората, които пият кафе редовно, са по-малко застрашени от заболяване от Паркинсон. Някои изследвания сочат, че рискът от това заболяване се понижава с 30% при любителите на кафето, а други посочват дори 80% спад.

Здравословните ефекти на кафето не се изчерпват само с това. Според данни на Британската асоциация за кафе, пиенето на 3 до 4 чаши кафе на ден може да намали възможността от заболяване от диабет с до 30%. Има дори публикувани изследвания, които показват, че употребата на кафе може да предпази любителите му от развитието на рак на дебелото черво, рак на черния дроб и рак на яйчниците. За съжаление, все още не е доказано каква точно е причината за постигането на тези ефекти. През 2009 година бе публикувано и изследване с 1409 човека, което доказва, че консумацията на кафе намалява с 65 до 70% риска от деменция и с 62 до 64% – от болестта на Алцхаймер при тези, които консумират 3 – 5 чаши кафе на ден, в сравнение с тези, които пият 2 или по-малко кафета ежедневно.

Изглежда, че кафето има много повече ефекти отвъд познатите ни, които ни карат всяка сутрин да посягаме към него. Кой знае, може би любовта ни към него е продиктувана и от нуждата на самия ни организъм. Колкото и обаче полезни действия да има кафето, важното е да помним, че нищо прекалено не е хубаво. Така че, пийте го с мярка и с желание!

Сподели тази статия!
0 Comment