Видове кафе, според начина на приготвяне

Еспресо, Шварц или Инстантно кафе – Как се приготвят любимите ви напитки?

Голяма част хората по-света посягат към чашата кафе като първата напитка за деня. Това е така не само заради чудодейните му въздействия, а защото не могат да се откачат от приятния му вкус и невероятния аромат. Но какво стои зад чашата истинско и качествено кафе? Отговорът е един дълъг процес, който започва с отглеждането на растението, събирането на зърната кафе, печенето им, смилането им, пакетирането им, закупуването, събуждането сутрин, поставянето на правилната доза кафе в кафе машината, зареждането с вода, натискането на едно копче и изпиването на горещата напитка с удоволствие :)

espresso coffeeЕдна от най-разпространените форми, под които пием любимото ни кафеено удоволствие е еспресото. Създаването на чаша еспресо е процес, който изисква старание и внимание към детайла. Най-често разпространеният вид кафе, подходящ за еспресо е сорт Робуста. Той е с по-високо съдържание на кофеин и е по-евтин в сравнение с Арабиката, заради което се използва и в повечето търговски марки кафе. Робустата оформя плътният каймак на еспресото и е по-малко чувствителна към температурата. Истината е, че еспресото направено от смес 100% зърна Арабика обаче се смята за по-качествено, тъй като вкусът му е по-фин и по-ароматен.

Като цяло кафето, което достига до пазара, е събирано посредством машина или на ръка при по-скъпите сортове кафе. След като са събрани и отделени от основната обвивка, кафените зърна се пекат във въртящи се барабани на около 232°C (450°F) градуса от 10 до 20 минути. Това е и температурата, при която се пекат кафеените зърна, подходящи за направата на еспресо. След процеса на печене е необходимо кафените зърна да бъдат оставени от 12 до 36 часа, за да се отделят всички газове, които се създават в процеса на печене. Процесът на печене причинява различни химични промени в зърната кафе. Те най-често съдържат около 1500 химически вещества, взаимодействащи помежду си с цел да се създаде отличителния вкус на кафето.

И така, да се върнем на процеса на самото приготвяне на еспресо кафето. След като то е изпечено, пакетирано и достигнало до вас, е важно да го приготвите по правилния начин. За приготвянето на качествено еспресо кафе са нужни най-често между 7 и 8 гр. смляно кафе. След като поставите кафето в кафе машината си, неговото приготвяне не би трябвало да отнеме повече от 25 до 30 секунди. Богатият тъмно кафяв крем, наричан каймак или пяна на повърхността на чашата кафе, е най-добрият показател за правилно свареното качествено еспресо. Повечето кафе машини, които се продават на пазара под наименованието „еспресо кафе машина“ не са истински уреди, които могат да осигурят този каймак. Тези машини най-често правят кафе тип „Мока“ посредством налягане с пара, която спомага водата да премине през смляното кафе. Налягането с пара обаче, генерира само до 1,5 бара, а за направата на едно истинско еспресо са необходими 9 бара. Пример за качествена кафе машина на българския пазара е NESCAFE® Dolce Gusto. Тя е кафе машина за единична доза кафе, разполагаща с професионално разработени 15 бара налягане.

Освен приготвянето на качественото еспресо, има и тайни, свързани с неговата консумация. Италианските традиции повеляват кафето да се пие на от 3 до 4 бързи глътки, след дълбоко вдишване на аромата на напитката. Ритуалът завършва с шумно тропване на чашата върху чинийката. Добавянето на захар към напитка е приета практика в Италия. Въпреки това обаче, истинските ценители смятат, че наистина доброто еспресо, трябва да се пие без добавки, защото само по този начин могат да бъдат усетени качествата му.

american coffeeИзглежда, че зад обикновената чаша еспресо стоят множество процеси и тънкости, скрити от погледа на крайния потребител. Но какво е положението при т.н. шварц (черно) кафе? То обикновено е по-леко от еспресото. За приготвянето на чаша черно кафе са необходими около 2 супени лъжици. Ако при еспресото кафето се получава главно чрез малко количество пара и топла вода, която минава през натъпканото фино смляно кафе, то при шварц кафето не е така. За приготвянето му най-често се използват френската преса, капкова кафе машина или такава с филтър. Процесът на приготвянето му отнема повече време, тъй като при шварц кафето врящата вода преминава през по-едро смляно кафе за по-дълго време и бива прецедена през филтъра в кафе машината.

nescafeКафето, което е най-лесно за приготвяне и е любима напитка на мнозина заради удобството, което предлага, е инстантното кафе. Този вид кафе е произведен по същия начин, като всеки друг и съответно кафето е предварително изпечено, с цел да се подчертае вкуса и аромата му. Най-често температурата, при която се пече, е около 165°C за 8-15 минути, за да може зърната да са изпечени между 25-75%. При процеса се използва и флуидизирано печено от 30 секунди до 4 минути на по-ниска температура, за да се запази аромата и вкуса на кафеените зърна. След като зърната са смлени много ситно, те се поставят в разтвор с вода, за да се премине към следващия етап на извличане на екстракцията на кафето. При този процес смлените зрънца се премазват, добавя се вода и сместа се загрява от 155 до 180°C, с което разтвора се концентрира в 15-30% от масата на кафето. След това се пристъпва към последния етап – отстраняване на водата или чрез загряване, известен като изсушаване, или чрез замразяване (freeze dry), за да се постигне по–фина консистенция или гранули. По време на процеса на дехидратация, есенциите на кафето, могат да бъдат загубени, но биват заловени и върнати във вече обработеното кафе. Приготвянето му е много лесно и зависи от предпочитанията на всеки. Колкото по-силно кафе искате, толкова повече кафе трябва да сложите, обикновено в топла вода. Интересен е фактът, че в Португалия, Испания и Индия, разтворимо кафе най-често се смесва с горещо мляко вместо с вряща вода.

turkish coffeeВъпреки всички нови интересни методи за приготвяне на кафе, най-древният от тях продължава да съществува и до днес. Кафето, приготвено по този най-стар начин, се нарича Турско кафе. При него кафените зърна отново са изпечени добре и смлени много фино (по-фино от тези при еспресото). Препоръчват се различни видове кафе като смес от робуста, етиопско, колумбийско или йеменско кафе. Характерно за този вид кафе е, че се вари със захар и вода в медено джезве, на много бавен огън до надигане на напитката. За приготвянето на чаша турско кафе са необходими около 1-2 лъжици кафе, захар и чашка вода. За да се получи хубав каймак, е важно джезвето да е със стеснена горна част. След като кафето се надигне или тръгва да завира, то трябва да се свали от котлона, като се изсипе бавно в подходяща чаша, така че да се запази каймака. Някои хора препоръчват кафето да се надигне повече от веднъж за по интензивен вкус, но това е подходящо при не толкова изпечените сортове кафе. Можете да познаете дали кафето е изпечено много по цвета му, колкото по-черно е, толкова по-изпечено е.

frappeРазличните вкусове на хората са подтикнали хората да появяват въображение и в начините на приготвянето на кафето. Тъй като лятото никой не обича горещи напитки, се е появило и студеното кафе, известно още като айс кафе или фрапе. Айс кафето най-често се приготвя със студено еспресо и топка сладолед, някои рецепти включват и сметена за украса и лед.  Фрапето пък от своя страна се е появило още през 1957 година, като днес се приготвя със специална машинка или шейкър, с които се разбива 1 лъжица кафе и захарта в малко вода до получаване на пяна. След това се добавя лед, студена вода или мляко в зависимост от това, дали е черно или бяло фрапе.

 

cappuccinoНа базата на еспресото са измислени и много производни смесени напитки като например, капучино и лате макиато. Капучиното най-често се приготвя от стоплено мляко разбито до получаване на пяна, в което се сипва внимателно в чаша току-що приготвено еспресо, така че пяната да остане отгоре. За Лате макиато е характерно, че се приготвя от по-препечено кафе с повече мляко. Напитката обикновено се сервира във висока чаша, така че да се виждат трите пласт – мляко, кафе и пяна. Този ефект се постига, като при стопленото мляко с пяна се сипва бавно горещо еспресо, което поради по-високата температура е по-леко и остава над млякото, и под пяната.

Колкото и вида кафе да има и начини на приготвянето му, тънкостите, които стоят зад всяка приготвена чаша почти винаги започват с един и същ процес и завършват с личните ви предпочитания. Достатъчно е да знаете основните пропорции и споделените съвети, за да се насладите на истинската доза от вашето любимо кафе.

 

 

0 Comment

Leave a Comment