Coffee and cigarettes

“Кафе и цигари” на Джим Джаршъм

Сподели тази статия!

Векове наред кафето съпътства прогреса на човешката цивилизация. Използвано още от древните етиопски племена в религиозни ритуали, то се е превърнало в неразделна част от живота и културата ни. С развитието на различните изразни средства и изкуствата, кафето е било използвано от многобройни творци като вдъхновение или отправна точка за произведения от най-различни жанрове.

Горчивата напитка играе важна роля в популярната култура и в много нейни продукти. Тя намира израз и вCoffee and cigarettes една от най-популярните й форми – киното. Пример за това влияние е филмът „Кафе и цигари“ на Джим Джармъш. Заглавието на филма е препратка към едноименната песен на Отис Рединг, което още веднъж служи да илюстрира разнообразието от жанрове, върху което кафето е оказало влияние. Лентата се състои от 11 винетки, разказващи историите на различни герои, обединени от консумацията на кафе и цигари. Във филма участват редица звезди от киното и музикалнта сцена като Роберто Бенини, Иги Поп, Том Уейтс, Мег Уайт и Джак Уайт от “The White Stripes”, Кейт Бланшет, Алфред Молина и много други. Във всеки от откъсите героите разискват най-различни теми от живота, изкуството, любовта и смъртта, а разговорите им често граничат с абсурдното и фантастичното.Единствената обща тема, вплетена във всеки един от тях, е кафето и неговите ефекти върху съзнанието, индивида, културата и обществото.

Филмът е своеобразно признание в любов към кафявата напитка и е чудесен пример за важната роля, която тя играе в съвременния живот.

Сподели тази статия!
0 Comment

Leave a Comment