Марки кафе в България и в света

Кафето е любима напитка на хората по света, не само заради ефекта, който има, но и заради марката, под която се продава. Днес на световния пазар присъстват стотици марки, които се борят за вниманието на потребителите, не само чрез качествени продукти, но и с изживяването, което носят на своите фенове. Но кои са тези марки кафе, които се нареждат на челните позиции като най-популярните и обичаните?

България и Европа

Някои от водещите марки кафе, присъстващи на Европейския пазар и в частност в България, са:

nescafe logoНескафе (Nescafe)Марка разтворимо кафе, произвеждана от NESTLE. Поддържа богат асортимент от различни продукти, които обхващат обикновено разтворимо кафе, инстантно кафе с добавки (захар и сметана) – NESCAFE 3in1, NESCAFE  2in1, капсулна система NESCAFE Dolce Gusto и др. В САЩ Нескафе дълго е било разпространявано под името Taster’s Choice, а от 2003 година компанията започна да налага Nescafe Taster’s Choice като име на марката. Класацията Millward Brown – BRANDZ определя Nescafe като най-популярната и разпознаваема марка кафе на международно ниво. Марката държи лидерски позиции и на Българския пазар, като според МЕМРB България разполага с 80% пазарен дял в стойност на общия пазар на кафе. Разберете повече за машините и системите с марката NESCAFE.

 

Кафе Караро (Caffe Carraro) — една нова за българския пазар марка с много добри позиции на европейския пазар. Произвежда се от италианската компания Caffe Carraro SpA, базирана в гр. Скио (Северна Италия). Марката предлага богата гама от продукти за ХоРеКа сегмента – кафе на зърна в разфасовки от килограм, както и мляно кафе за магазинната мрежа, консумативи и рекламни материали. От 2012-та година Caffe Carraro се предлага и в България, а от пролетта на 2014-та гамата на марката се разширява и в още две посоки — топли напитки и студени напитки. Разберете повече за историята, развитието и продуктовото портфолио на Кафе Караро.

 

 

illy-logoIlly –  Кафето Illy e още една от марките, която носи името на своя основател. Става въпрос за Франческо Илли (Francesco Illy), който поставя началото на своята компания с малко магазинче в Триест, Италия през 1933 г.. Франческо Или е известен и с това, че е изобретил прототипа на първата еспресо кафе машина. Години след създаването си, марката Illy продава своите продукти в над 130 страни. Компанията държи на качествената продукция и засвидетелства това с годишни награди, които връчва на най-добрия производител на кафе в Бразилия. Марката се позиционира като по-добър клас кафе и поддържа по-високи цени в сравнение с другите брандове кафе в България.  Illy се разпространява в едни от най-добрите кафенета, ресторанти и барове, разполага с богат асортимент от мляно кафе, кафе на зърна, еспресо капсули и предлага професионални кафе машини, машини за дома и офиса и вендинг автомати.

buondi caffeБуонди (Buondi)Марката се появява за първи път през 1986 г. под шапката на компанията за кафе Montarroio, но през  1993 г. бива закупена от гиганта Нестле, благодарение на който се разпространява в света и до днес. Боунди се позиционира като марка кафе, която държи на качеството и местата, където се продава. Интересното около бранда е, че се опитва максимално да се отличи от конкурентите си и да запази индивидуалността си на забавна, динамична, социална и все пак модерна и изтънчена марка. Боунди е една от най-добре разработените и разпространени марки на Нестле, която се радва на добро присъствие и на българския пазар. Продукцията се пече и опакова в Порто, Португалия. Под името се разпространява не само висококачествено кафе, но и кафе машини. Разберете повече за Buondi Caffe.

 

Caffe MOAKMOAKИсторията на кафето МОАК започва през  1967 г. в Модика, Сицилия и още от тогава насам се развива като бранд, който се отличава с висококачествена продукция. Тръгнала от малък семеен бизнес, днес компанията разпространява марката в цяла Европа, САЩ, Азия, Африка, Австралия и Нова Зеландия. От 2009 г. компанията има ново лого и корпоративна идентичност, с което показва, че залага на качеството не само на своята продукция, но и комуникация. Под марката се разпространяват различни разновидности на кафе, професионални и полупрофесионални еспресо кафе машини. Разберете повече за Caffe MOAK.

 

 

 

lavazza logoЛаваца (Lavazza) – Зад марката стои Италианската компания Luigi Lavazza S.p.A, която е започнала да произвежда продукти с името Lavazza в Торино, Италия и продължава да бъде управлявана от четвърто поколение потомци с фамилията Лаваца. Компанията присъства в над 90 страни по света и разполага с четири производствени мощности в Италия и редица филиали по света. Компанията внася кафе от цял свят и поддържа програма за устойчиво селско стопанство в Колумбия, Хондурас и Перу. Освен висококачествени кафе продукти, с голямо разнообразие, под марката Лаваца се произвеждат и кафе машини и консумативи, капсулни системи Lavazza Blue и Lavazza Espresso point. По отношение на позициите на компанията в България, може да бъде споменато, че Лаваца заема второ място, с пазарен дял в стойност7%. Вижте историята на кафе Лаваца.

 

nescafe-dolce-gustoНескафе Долче Густо (NESCAFE Dolce Gusto) — капсулната система, разпространявана от Нестле. Системата включва различни модели кафе машини с атрактивен дизайн, богат асортимент от капсули, предлагащи както кафе, така и млечни напитки. Концепцията Нескафе Долче Густо печели все по-голяма популярност, също и заради масираната медийна реклама на продукта.

Разберете повече за системата NESCAFE Dolce Gusto.

 

 

jacobs logo

 

Якобс (Jacobs) – Почти непозната марка кафе в САЩ, но една от най-известните марки в Европа. Произвежда се от компанията  Kraft Foods. Според доклада на Millward Brown – BRANDZ Якобс се нарежда като четвъртата най-разпознаваема марка в света. На българския пазар, Якобс заема добри позиции и разполага с асортимент като мляно кафе, инстантно кафе, кафе с добавки (захар и сметана) – Якобс 3in1, Якобс 2in1 и др.

Dallmayr-Logo


От скоро на българския пазар се предлага и произведеното в Германия кафе DALLMAYR. Официален представител и вносител на марката е Съли Трейд ООД. Разберете повече.

 

 

Кафе Боромео

Caffe Boromeo – висококачествена марка кафе, произвеждано в Италия, и разпространявано на българския пазар от Януари 2018г. Caffe Boromeo е марка, вдъхновена от аристократичната италианска фамилия Боромео – поколения банкери, духовници и търговци, изиграли ключова роля в икономическия и културен живот на Италия от 14 век насам. Caffe Boromeo е създадено от висококачествени сортофе кафе, има богат и наситен вкус и превъзходен аромат.

Дистрибутор на кафе Боромео за България е Геник кафе решения ООД — една от водещите компании в дистрибуцията на кафе и кафемашини.

Разберете повече за новата марка италианско кафе.

 

Марки кафе в Америка

От друга страна, ако погледнем най-големия пазар на кафе по отношение на сервирани чаши и спечелени долари – американския пазар, ще открием редица известни и познати марки кафе. В челната тройка, обаче, се нареждат не толкова популярни на нашия пазара марки като:

folgers coffee logoFolgers Coffee – Основен производител на кафе от Калифорния, с пазарен дял от 21,60%. Компанията предлага 8 различни категории на Folgers Coffee, които са налични на американския пазар и покрива  почти всеки сегмент – от мляно до инстантно кафе. Това е и марката кафе, която е определена от докладите на Millward Brown – BRANDZ като втората най-популярна марка кафе в света.

 

maxwell house coffee logoMaxwell House Coffee – Основен производител на кафе, който е обвързан с Kraft Foods. Марката е била водещ лидер на пазара в САЩ до късните осемдесет години на миналия век. Интересно около бранда е, че притежава един от най-разпознаваемите слогани в историята, който се ражда през 1917 г. като част от една история. В нея се споменава, че Теди Рузвелт е споделил, че чашата му, пълна с  кафе Maxwell House е била „добра до последната капка“( на англ. “good to the last drop”). В класацията на Millward Brown – BRANDZ марката заема третото място сред най-разпознаваемите марки кафе в света.

 

starbucks coffee logoStarbucks Coffee – Най-голямата верига от кафе заведения в света и третата най-обичана марка кафе в САЩ. Компанията е отворила първото си кафене през 1971, а към днешна дата твърди, че предлага над 87 000 разновидности на вкусове и видове кафе. Твърдение, което трудно може да бъде проверено, но със сигурност звучи примамливо за милионите фенове на тази марка.

 

 

 

 

Peet's coffeePeet’s Coffee

Peet’s Coffee & Tea е верига кафе заведения, един от основните конкуренти на Starbucks, най-вече в Калифорния, откъдето е компанията Peet’s. Тя е основана през ранните 60 години на миналия век в епицентъра на културната революция в Америка – Сан Франциско, от Алфред Пийт — холандски имигрант . В наше време Peet’s Coffee не е само една от най-разпространените вериги кафе заведения, но и основен производител на пакетирано кафе. Предполага се, че през 2015 г. марката Peet’s ще се изкачи до 10-то място в красацията на най-продаваните марки кафе.

Сред останалите популярни марки в Америка, се нареждат още Chock Full O’Nuts Coffee, Millstone Coffee, Seattle’s Best Coffee, Eight O’Clock Coffee, Dunkin Donuts Coffee и др.

 

Що се отнася до пазара на кафе в Азия, впечатление правят:

Trunk NguyenTRUNG NGUYEN

Trung Nguyen са едни от основните лидери на кафе пазара в Азия. Виетнамската компания изнася кафе продуктите си в над 60 държави, включително и азиатските пазари Япония и Сингапур. Данг Ле Нуен Ву, CEO на компанията, шеговито е наричан „кралят на кафето“ във Виетнам. Сред гамата продукти, които Trung Nguyen произвеждат и дистрибутират, е и известното като най-скъпо кафе в световен мащаб kopi luwak.

 

AfricafeAfricafe
Танзанската компанията е основана през 60-те години на 20-ти век под името Brokebond Tanganyika Ltd. В последствие компанията сменя името и собственика си на няколко пъти, като дори за известен период от време е държавна собственост на правителството на Танзания. През октомври 2008 компанията финално променя името си на Afri Tea and Coffee Blenders Ltd. Africafe е популярно както на Африканския, така и на Европейския пазар, със своето инстантно кафе.

Изненадващо или не съвсем, предпочитанията на европейците и американците по отношение на марките кафе се различават понякога, но и се пресичат при някои марки, широко разпространени и в България. Каквито и да са предпочитанията на хората по света, обаче, те всички са обедини от едно – любовта към кафето.

 

2 Comments
  1. Katie 01.02.2012 at 22:35

    The blog is cool

  2. Infinity 08.03.2012 at 19:09

    Историите на различните марки кафе по света са доста интересни и полезни и наистина ме заинтригуваха силно.
    п.с. Кафето е начин на живот за повече от 100 милиона души и е вторият най-широко използван продукт в света след петрола.

Leave a Comment