Продукция

Производство на кафе в световен мащаб

coffee plantation in brazil

Кафето се отглежда и произвежда в над 80 различни държави от южна и централна Африка, Карибите, Африка и Азия, като три-четвърти от произведеното кафе в света е от сорт Арабика.

Основният производител на кафе е Бразилия, като годишната й продукция възлиза на близо 3 млн. тона (2,720,520 през 2014). Основната й реколта е висококачествен сорт Арабика, въпреки че отглежда и по-посредствени сортове от същия вид, които имат понижено качество в зависимост от региона, методите за събиране и преработка.

Като водещи производители на кафе, веднага след Бразилия се нареждат Виетнам, Иноднезия, Етиопия и Колумбия отново със сорт Арабика, който се среща още и в Латинска Америка, източна Африка, Арабия и Азия. Робустата се отглежда също и в някои части на Бразилия, но едни от главните производители са Индия, Тайланд и Индонезия, които предлагат необичайно високо  качество на сортове Робуста.

Като цяло световната продукция на кафе достига между 110 и 120 милиона чувала кафе годишно. Страната, която се нарежда на първо място по консумация на кафе е Америка с 400 млн. чаши кафе, изпити дневно или 146 млрд. – годишно. За сравнение, Италианците консумират около 14 млрд. чаши кафе еспресо. За глава на населението обаче, американците далеч не са най-големите консуматори на кафе. Водеща е Холандия с 2.41 чаши/ден за глава от населението, следвана от Финландия, Швеция, Дания и Германия (според данни за 2014).

Стадии на производствения процес

Производственият процес при кафето се състои от няколко различни фази. Кафе растението започва да цъфти няколко години след засаждане. Когато цветът на плода стане червен, той се събира ръчно или с помощта на машина, а жетвата се извършва най-често един път годишно.

Съществуват различни видове обработка на кафе зърната: мокра, суха и полу-суха. С мократа обработка плодът покриващ кафе зърната е премахнат преди тяхното сушене, докато при сухата обработка целият плод се оставя за сушене на слънце. Хибридният метод полу-суха обработка се използва в Бразилия и Индонезия и се твърди, че  намалява киселинността на зърната.

След обработката следва процес на мелене, в който се премахват и последните останки от плод по кафените зърна. Меленето е последвано от чистене и сортиране. При някои определени сортове зеленото кафе се оставя да отлежи, като се смята, че това подобрява вкусовите му качества.

 

0 Comment

Leave a Comment