coffee painting

Кафето като техника за рисуване

Сподели тази статия!

coffee paintingМагическата сила на кафето намира все по-широко приложение в различни сфери. Знаете ли, например, че кафеената напитка се използва като техника за рисуване от редица вдъхновяващи художници по света?

Всичко започва в Тайланд, известен с чаените картини от векове. Кафеената техника за рисуване става изключително популярна сред китайските творци, които започват да използват кафето основно за рисуване на фонове и светлосенки. Днес ароматните рисунки набират все по-голяма популярност навсякъде по света. Различни видове бои се смесват с кафе и така се получават неподозирани резултати.

Ако вече сте вдъхновени от идеята, необходимо е само да си набавите платно, четки, молив, кафе и вода и да пуснете в действие своето въображение. За да се усъвършенствате обаче, са ви необходими години, в които ще намерите точния баланс на пигмента, твърдят специалистите в използването на техниката. Опитът на художниците показва, че ако се смеси екстракт с много малко вода, полученият пигмент не може да се разпръсне леко по платното, а текстурата му няма да е подходяща. Ако се направи обратното пък, боята ще стане прекалено водна и няма да се получат добри светлосенки и нюанси.

Кафеените художници съветват: започнете картината си като първо я скицирате с молив. След това coffee painting 2добавете малко водна боя и накрая се заемете с кафето. Според тях най-траен резултат ще се получи, ако използвате еспресо, но разбира се може да импровизирате и с филтър кафе или джезве. За да получите най-голямо удоволствие от заниманието си, използвайте кафе според това какво предпочитате да консумирате – безкофеиново, светло или тъмно изпечено и др. А за получаването на различни ефекти, добавяйте повече или по-малко вода към екстракта. И не забравяйте, докато рисувате и създавате своите шедьоври, да отпивате на малки глътки от любимата си кафеена напитка – така резултатът ще е още по-добър.

Сподели тази статия!
0 Comment

Leave a Comment