Сортове и отглеждане на кафето

coffee bushДо нас, потребителите най-често достигат събраните, почистени и изпечени зърна кафе, готови да бъдат смлени и да изпълнят дома или офиса ни с блажен аромат. Но знаете ли от къде идват те? Отговорът е лесен – някъде от високите тропически региони, където на кафеен храст израстват годишно толкова кафени зърна, колкото са необходими за направата на 40 кафета. Този кафеен храст расте в дъждовен климат, топло време без температурни разлики и надморска височина от 600 до 2 200 метра, в зависимост от сорта кафе. Средната височина, която може да достигне в дивата природа е до 5 метра, но поради съображения за по-лесно събиране на плодовете му, се поддържа до 2 метра.

Кафето, което всъщност представлява семената на този вечно зелен храст, расте в плод, съдържащ по две Arabica and Robusta beansзрънца. Двата най-разпространени и култивирани вида кафе спадат към сейство Рубиацее (Rubiaceae) и са именно Арабика (Coffea Аrabica) и известният като Робуста вид – Канефора (Coffea Canephora). Това, което обуславя различния аромат на сортовете Робуста и Арабика, е именно характеристиките на географските райони – климат, влажност и почва, където се отглеждат. Различните климатични условия променят вкуса и аромата на кафето, тъй като влияят на съдържанието на маслата и мазнините в самите кафени зърна.

arabica coffee beansЗа най-качествен сорт Арабика се смята кафето отглеждано в югозападната част на планините на Етиопия, платото Бома в югоизточната част на Судан и до някъде в Масарбит, северната част на Кения. Родното място на вида Робуста пък е западна и централна Африка, от Гвинея до Уганда и южната част на Судан. По-малко популярни видове кафе са Liberica, Racemosa, Excelsa, Mauritiana, и Stenophylla. За разлика от Робустата и споменатите сортове, Арабиката се размножава чрез самоопрашване, а не вегетативно с резници, присаждане. Затова може да се смята, че сорта не се променя и е същия или много близък до първоизточника. Въпреки това, Арабиката е по-малко устойчива на болести и дава по-малка производителност, в сравнение с robusta coffee beansРобустата.

Арабиката е смятана за по-хубавият сорт кафе, тъй като е по-ароматен и с по-мек вкус. Поради тази причина голяма част от световната продукция е сорт Арабика. Въпреки по-горчивия си вкус Робустата все пак носи едно преимущество и то е, че съдържа от 40% до 50% повече кофеин. Поради това си качество и по-ниската цена този сорт се използва в множество търговски марки като заместител на Арабиката.

Макар и най-популярните, Робуста и Арабика далеч не са единствените сортове кафе. Кафе Либерика или още известно като Либерийско кафе е високо до 20 метра дърво, чиято родина е Африка. Този сорт кафе бива пренесен и в някои региони на Южна Америка, Френска Полинезия и дори Индонезия, където Либериката е била спасителен заместител, след опустошителна зараза на местната Арабика с кафена ръжда. В наши дни, Филипините са главния производител на Либерика, а един от най-известните видове от либерийското кафе е т.нар. Барако.

 

0 Comment

Leave a Comment