БИО кафе

Какво печелим, когато си купуваме био кафе?

Сподели тази статия!

Кафето е една от най-разпространените и търгувани стоки по света с близо 120 милиона чувала кафе, произведени годишно. Повечето потребители са се научили да разпознават кафето по сорт, произход, марка и имат предпочитания за начина на приготвяне и консумиране. Но едно от основните деления в кафето идва още по време на неговото производство. В зависимост от това как е отледано кафето и дали е било третирано с химикали, то бива или конвенционално кафе, или био кафе, също известно като органично (от английски: organic).

Най-общо казано, био кафето е кафе, при чието производство не са използвани пестициди, хербициди и химически торове. Вместо това при отглеждането на био кафето се използват само органични торове като компост например. Според привържениците на органичното земеделие елиминирането на химикалите от производството на кафе има няколко сериозни ползи: по-малко замърсяване на околната среда – въздуха, земята и водата, по-здрави фермери и най-вече – по-чисти и качествени кафе зърна. В този смисъл, изборът на био кафе е и екологичен избор, с който бихте подпомогнали опазването на природата и нейните богатства.

Навярно вече се досещате, че тук идва мястото на голямото „НО“. Органичното фермерство е по-природосъобразно, но и по-скъпо. Неслучайно повечето фермери избират да третират реколтите си с химически торове – това за тях е най-бързият вариант да се подсигурят срещу загуби. С рисковете на органичното фермерство се покачват и разходите, а от там и цената на крайния продукт. Според представители на Геник кафе решения ООД (представител на Caffe Carraro за България и вносител на т.нар. Linea BIO на италианския производител), разликата в цената към търговците между конвенционалното кафе и био кафето е нормално да достигне до 4-5 евро без ДДС на килограм. Пак според представители на Геник, по-високата цена си заслужава да бъде платена, заради по чистия вкус и аромат на еспресото, приготвено с органично кафе.

Био кафето наистина е по-скъпо, но според феновете на органичното земеделие това е инвестиция в бъдещето както на самите вас, така и на планетата.

Сподели тази статия!
0 Comment