Кафе MOAK

История  и зараждане на идеята

Марката „MOAK“ (Caffe MOAK) води своето начало от град Модика, остров Сицилия в Италия, който през времето на своята хилядолетна история е бил част от най-великите цивилизации: гръцка, римска и арабска. В този град, през 1967 година била основана компанията Caffe Moak SpA, а името й било избрано в израз на уважение към арабите, които открили кафето още през 9 век (на арабски Модика е „Mohac”). От този момент нататък компанията поддържа постоянно развитие по отношение на големина, качество и престиж на марката.

Човекът, който стои зад престижа на тази компания е италианецът Джовани Спадола, който искал да развие свой бизнес, а идеята за това какъв да бъде той, дошла от голямата му страст към кафето. Така била създадена компанията Caffe Moak SpA. Според италианците за превръщането на еспресото в истинска наслада за сетивата са необходими 4 основни елемента: бленд (miscela), отговорен за добрия вкус и аромат; кафемелачка (мacinadosatore) – от начина на смилане се определя плътността на каймак и вкуса на кафето; кафемашина (мacchina), чиито технически параметри – температура, налягане и др. са определящи за качеството на приготвяното с тях кафе; ръка (мano) – уменията и опитът на приготвящия кафето играят също много важна роля. Своята любов към кафето Джовани Спадола изразил в завършването на тази палитра от елементи, необходими за изкусното приготвяне на еспресото. Към 4-те основни елемента той прибавя и още един, 5-ти елемент: поддръжка (мanutenzione). От Caffe Moak SpA определят регулярната грижа за кафемашините – почистване, профилактиката и техническа поддръжка, като изключително важни за поддържането на отлично качество на приготвяното еспресо.

Разпространение и развитие в света

Именно на тези 5 елемента, които стоят в основата на визията на компанията Caffe Moak SpA за приготвянето на добро еспресо, се дължи голямата популярност на марката МОАК в целия свят. В допълнение Caffe Moak SpA залага изключително много на инвестициите си в проучвания, иновации и технологии, с помощта на дългогодишния опит на своите служители и сътрудници. Благодарение на постоянното развитие на продуктите и марката като цяло, Caffe Moak SpA е непрестанно търсена за партньор на компании от цял свят. Така през 2009 година Caffe Moak SpA създава технологичната компания Mlab srl, чиято цел е да предлага високотехнологични и качествени консултации. Днес чаша кафе МОАК в неговите разновидности можете да изпиете, където и да се намирате по света.

 

Продукти

Продуктите на Caffe Moak SpA са разделени в три основни класа:

ХоРеКа Делукс (Horeca Deluxe) – Смес от най-висококачествените кафета Арабика и Робуста, с по-голям процент Арабика, продуктите в тази категория са с изключителен вкус и балансирана киселинност: Aromatik, Special Bar, Stella, Brasilea, Dolce Vita.

(Horeca Superior) – Смес от най-висококачествените кафета Арабика и Робуста, продуктите в тази категория са предназначени за тези, които обичат силно кафе, с голяма плътност: Soave, Andalusia, Servito, Coffe Break, Decafeinato, Filter Coffee.

G.D.O. продукти – Продуктите, предназначени за тези, които обичат да пият кафе по всяко време и на всяко място – вкъщи, по време на почивка в работата, сутрин или след като обядват, осигуряват пълно удоволствие за изживяването на тези моменти: Arabica, Morbido, Dolce Aroma, Gusto Bar, Decaffeinato, Espresso.

Вендинг продукти (Vending products) – Капсулите са предназначени за тези доставчици, които искат да осигурят на своите клиенти аромат, вкус, плътност и послевкус на оригинално италианско еспресо с най-доброто качество. С тях се осигурява винаги свежо кафе, изключително лесно за приготвяне, само за 15 секунди: Sweet Taste, Arabic Cup, Espresso Bar, Decaffeinato.

Продуктите на Caffe Moak SpA, предлагани в България, са съобразени с българския вкус и предпочитания:

МОАК Aromatik – Продукт от най-високия клас, предлаган на пазара (ХоРеКа Делукс), 100% Арабика, изключително балансиран вкус, въпреки своята комплексност – преобладаващо плодов, с нюанси на ванилия.

МОАК Stella – Еспресо кафе на зърна, от най-високия клас, предлаган на пазара (ХоРеКа Делукс), особено ароматно еспресо с кисела жилка, характерна за Арабиката, с нюанси на цитрусови плодове.

МОАК Brasilea – Еспресо кафе на зърна, от най-високия клас, предлаган на пазара (ХоРеКа Делукс), неповторимо съчетание от най-разнообразни сортове кафе, специален вкус с нюанси на ликьор, шоколад и мед.

МОАК Dolce Vita – Продукт от най-високия клас, предлаган на пазара (ХоРеКа Делукс). Меко, особено ароматно еспресо с балансирана киселинност.

МОАК Servito – Еспресо кафе на зърна от клас ХоРеКа Супериор, изключително добре балансирана смес от Арабика и Робуста, със специфичен, ароматен вкус, с характерни нюанси на горчиво какао и устойчив каймак.

МОАК Gusto Bar – Еспресо кафе на зърна от клас G.D.O. продукти, силно, със специален вкус с нотки на ликьор и шоколад, натрапчив аромат и плътен каймак, изключително подходящо за българския пазар.

Според представители на Геник, кафето от високия ценови сегмент се приема най-добре на българския пазар, но в определени пазарни сегменти и географски региони все още е по-висок относителния дял на по-ниския ценови клас.

Реклама и комуникация

Рекламните кампании и календари на кафе МОАК не са просто средство за комуникация, а събиране на клиенти и всякакви други хора, които очакват инициативите на МОАК всяка година. Кампаниите включват серии от снимки, в които светът е представен чрез кафето. Понякога те са неочаквано иронични, друг път са поетични, но със сигурност са замислени за да предизвикат смях, да очароват и да накарат хората да мислят за кафето.

От 2002 г. Caffe Moak SpA провежда оригинален Конкурс за разкази, посветени на кафето. Конкурсът дава възможност на всички, които обичат да описват своите преживявания, емоции и въображение в истории, свързани с черната, магическа напитка, която често е неизменна компания, съпровождаща различни моменти от ежедневието на хората. Целта на конкурса е да пресъздаде атмосферата на истинските литературни салони от времето на просветата, които били люлките на зараждащата се култура.

Caffe Corto Moak е друг оригинален международен конкурс за късометражни филми, който се организира от компанията от 2006 година насам. Тема на филмите, участници в конкурса, е кафето във всички разновидности на думата – напитка, растение, зърно, място за срещи и др. Конкурсът дава възможност на младите таланти да изразят своята артистичност, имайки пълна свобода в избора на тема и жанр.

Caffe Moak SpA залагат изключително много на красивите графични изображения. Неслучайно собствената й марка кафе МОАК е разработена от необикновения майстор – дизайнер Боб Ноорда. През 2011 година компанията е била партньор на Италианската дизайнерска асоциация за визуални комуникации (AIAP), която от 1945 година насам събира графични дизайнери, за да споделят своя опит и идеи. Решението за това партньорство е водено от убедеността на компанията, че една евентуална синергия между бизнеса и асоциацията може да помогне на двете реалности да разпространяват общи културни ценности, предлагайки безбройни възможности за растеж.

0 Comment

Leave a Comment