Еспресо или инстантно кафе

Еспресо или инстантно кафе?

Сподели тази статия!

Разтворимото кафе или така нареченото инстантно кафе успя да си проправи път през годините до домовете на потребителите. Изключително лесно за приготвяне у дома като топла енергизираща напитка, в офиса или на път, като студен, освежавщ микс, инстантното кафе набира все по-голяма популярност.

Удобният и лесен начин на приготвяне и възможностите за консумацията му превръщат инстантното кафе в предпочитана напитка – сред тези, които все нямат време… или за тези, които разполагат с прекалено много време, за да му се насладят. Преди да започне пътуването си, инстантното кафе преминава през няколко фази – кафените зърна се изпичат, смилат и варят, след което водата се извлича от тях и се получава между 20 и 40 % сух продукт. При този процес на екстракция се запазват повечето аромати и вкусове на разтворимото кафе.

С увеличаването на търсенето на по-здравословни опции мнoго производители на кафе в момента са открили начини да се справят с конкуренцията. Голяма част от компаниите използват методи за обработка, които не зависят от химикали и изкуствени вкусове, за да предоставят на потребителите продукт, който съхранява в себе си аромата и вкуса на прясно приготвено кафе.

Еспресото, от своя страна, стои в основата на всяко истинско кафе изживяване. Смята се, че еспресото, приготвено от прясно смляно кафе, представлява най-чистата форма на напитката и ключът към оформянето и изграждането на кафе културата в модерните общества. Още със създаването на първата машина за приготвяне на еспресо през 1884г. от Анджело Мориондо в Торино, Италия започва оформянето на една нова култура на консумиране на кафе.

Приготвянето на еспресо има най-краткия цикъл на варене (20-25 секунди), който гарантира, че таниновата киселина, която се среща естествено в кафе на зърна, няма възможност да се разпадне. Получава се оптимален процес на екстракция при високо налягане и оптимална температура.

Освен това методът за приготвяне на кафе еспресо позволява извличането на най-добрите компоненти на вкуса на кафето. Това е единственият метод за приготвяне на кафе, който може да извлече 800-те ароматни съединения, които се намират в печеното кафе. За много от нас консумирането на еспресо е не само момент на необходимост в ранните утрини или късните следобеди, но и ритуал, наситен с емоции и много положителни моменти. Независимо от предпочитанията – инстантно кафе или еспресо, приятното изживяване е гарантирано, а деликатният послевкус – дълготраен.

Сподели тази статия!
0 Comment