Изобретяването на еспресо машината

Историята на машината за еспресо

Сподели тази статия!

izobretatel-espresso-mashina-angelo-moriondoЗа всеки истински европеец кафе=еспресо. Десетилетия преди американците да въведат кафе размерите XL, XXL и XXXL, предлагани в повечето кафе вериги отвъд океана, в Европа се ражда нов начин на приготвяне на кафе – еспресо. До този момент кафето се е варяло в глинени съдове или метални съдове. За разлика от предишните методи, еспресото е концентрирано, изключително богато на вкус и аромат, а при това отгоре е готово за секунди.

В днешни дни машините за еспресо стават все по-малки и с по-минимален и модернистичен дизайн. Но в миналото, еспресо машините са изглеждали почти толкова сложни изработени колкото би изглеждала и една машина на времето. Първата машина за приготвяне на кафе, прототип на бъдещата еспресо машина, е конструирана и патентована от Анджело Мориондо в Торино, Италия през 1884г. Машината на Мориондо е първата, която използва едновременно вода и пара за направата на кафе. Малко по-късно, през 1901 г. друг италианец, Луиджи Бедзера прави подобрения на машината на Мориондо, включително и въвеждането на филтър. Бедзера направил няколко различни прототипа на машината, но без особен успех, защото нямал достатъчно пари да популяризира и разпространи своето изобретение.

Безера кафе машинаСлед няколко години обаче, късметът споходил отчаяния Бедзера. През 1905г. Десидерио Павони, успешен италиански предприемач, откупил патента на Бедзера. Двамата италианци работели заедно по усъвършенстването на машината и не след дълго Павони започва да произвежда еспресо машините в малка работилница в Милано. През 1906 г. на изложението в Милано, Бедзера и Павони представили на света своя революционен проект “caffe espresso”. Скоро след Миалнското изложение в Италия започнали да се появяват и други производители на хитовата кафе машина. И така се родила цяла една кафе революция.

Сподели тази статия!
0 Comment

Leave a Comment