vliianie na kafeto varhu mozaka

За кафето и влиянието му върху мозъка

Сподели тази статия!

vliianie na kafeto varhu mozakaКафето е онази вълшебна напитка, която вдъхновява и лекува, развеселява и концентрира. Някои от нейните любители не се интересуват на какво се дължат нейните магически качества — просто й се доверяват, следват я и с любопитство очакват къде ще ги отведе тя всеки път. Други пък — по-любопитните — се интересуват живо какви са съставките на кафето и как те действат върху тяхното същество. Ако се причислявате към втората, търсеща група, вероятно ще ви е интересно да разберете какво е влиянието на кафето върху мозъка – този, който определя нашите мисли, които пък от своя страна ръководят нашите действия.

Да започнем с най-сериозното – в проведен експеримент с мъже и жени с глиом – вид рак, който се развива в мозъка, учени са изследвали дали те консумират кафе, като са сравнили показателите им с тези на здрави хора. Резултатът показал, че хората, които се отдават на любовта си към кафето, страдат с 40% по-рядко от този вид рак. В друг експеримент пък се е установило, че ако кафето се комбинира с малка алкохолна напитка, може да елиминира увреждания на мозъка, причинени от инсулт. И нещо, от което мнозина от нас се страхуват изключително много – да не загубят паметта си (въпреки че доста често ни се иска да забравим за някои свои изяви ;)). Тук отново се появява кафето, като наш спасител. А причината за това според някои учени е, че благодарение на консумацията на кафе, невроните поддържат нормалния обмен на веществата, това забавя стареенето им и оттам помага на мозъка да работи нормално, и да помни.

В резултат на редица проведени опити и много изпити кафета се оказва, че кафето влияе благоприятно на нашия мозък и ни предпазва от много болести, за някои от които вече ви разказахме. Така че, ако искате да сте в кондиция, с добро въображение и да помните нещата, които си струва да не забравяте – отдайте се на страстта си към кафето и от днес го наричайте своя „мозъчен” приятел.

Сподели тази статия!
0 Comment

Leave a Comment