Историята на системата Nespresso

Сподели тази статия!

Колко хубаво би било да можеше да си приготвяме качествено и вкусно еспресо у дома, а не само с помощта на професионален бариста в някой скъп ресторант… Тази амбиция се е въртяла в главата на технолозите от швейцарския гигант Nestle някъде през 70-те години на миналия век. Така, в желанието си да създадат перфектната чаша кафе, достъпна и в офиса, и у дома, Nestle измислят Nespresso – система за приготвяне на еспресо, която използва херметически затворени капсули, съдържащи смляно кафе.

В началото системата няма особен успех, докато в края на 80-те години с нейния маркетинг не се заема Жан Пол Гаярд. Така в началото на 90-те години машините Nespresso започват да се произвеждат и разпространяват в Швейцария и Италия, а в последствие и по целия свят. През 1996г. Nestle за първи път патентоват своята авангардна система. Дълги години Nestle държат всички патенти, свързани с Nespresso системата им, но през 2012 г. те започват да изтичат.

По ирония на съдбата, една от фирмите конкуренти на Nestle е ECC (Ethical Coffee Company), основана от бившият СЕО на Nespresso Жан Пол Гаярд. През 2015 г. именно Гаярд внася оплакване в съда в Париж срещу Nestle за нарушаване на патент. Според фирмата на Гаярд, Nestle действат директно срещу конкуренцията с една от машините си, в която инсталират устройство, смачкващо всички капсули, които не са произведени от Nespresso. Според Гаярд това е довело до загубата на 150 милиона евро за неговата фирма от 2010 насам.

След изтичането на патента на пазара започват да се появяват и други, по-достъпни марки капсули с кафе, съвместими със системата Nespresso. В България могат да се намерят няколко различни марки, една от които е италианската Caffe Carraro. От вносителя Геник кафе решения ООД споделят, че капсулите се приемат много добре от потребителя, заради разнообразието от вкусове в различни блендове и едносортови кафета. Капсулите Неспресо (и всички съвместими с тях) са със съдържание в рамките на 5.0-5.5 гр. мляно кафе, поради което от Геник препоръчва кафето да се приготвя късо. Разберете повече за различните видове капсули и кафемашини съвместими с Nespresso.

Сподели тази статия!
0 Comment