Nescafe

Историята на „единственото“ разтворимо кафе

Сподели тази статия!

nescafe logoНяколко дни изминаха от рождената дата на едно от най-любимите кафета у нас – Нескафе. Казваме едно от най-любимите, защото Нескафе се е вкоренило толкова силно в сърцата и умовете ни, че за мнозина то е нарицателно за всеки вид разтворимо кафе. А всъщност, името му е просто комбинация от първата сричка на компанията производител – Нестле и думата с френски произход – Cafe. Маркетинговите специалисти са завиждали на този ход, защото всяко инстантното кафе, което наричаме „нескафе“, дълбоко в съзнанието ни представлява червената чаша пълна с гореща напитка – КАФЕто на НЕСтле (или може би обратно).  Защото е първото на пазара у нас или просто, защото се радва на уникален чар и добро маркетингово позициониране?!

Но да се вNescafeърнем към историята или къде започва всичко. Виновникът, който стои зад измислянето на формулата на Нескафе, се казва Макс Моргенталер. Учен, който в продължение на около 7 години се бори да разработи в лабораторията на Нестле кафе на кубчета, което да се разтваря в гореща вода. Идеята за това или по-скоро поръчката за този проект идва от Бразилия, която търси помощта на швейцарската компания Нестле в опит да измислят ефективен начин за съхранение на свръхпродукцията си. Заявката е ясно дефинира и 7 години Моргенталер и екипът му работят точно над формулата за направата на „кафе на кубчета“. Парадоксът е, че след години на неуспех Нестле преустановява работа по проекта, но вдъхновеният учен продължава работа в дома си, докато на 1 април 1938 год. не се ражда първото разтворимо кафе на прах, с името Нескафе. Още в самото начало учените успяват да разработят две разновидности на Нескафе – с кофеин и без. Интересното в метода за получаване на инстантното кафе, запазен и до днес, е, че то се получава чрез изсушаване на кафето във фризер и чрез разпръскване. След успеха на този проект от Нестле продължават работа за подобряване на продукта, докато не постигнат пълно съвършенство или иначе казано – продукт от 100% кафе, без добавки. Това става през далечната 1952 година. Но още преди тази дата, Нескафе бележи големи успехи и дори бива прието радушно и от американската армия, която отделя средства, за да включи пакетче Нескафе в дневната доза на войниците си по време на Втората световна война.

nescafe frappeРазпространението си в държави като Америка, Франция и Англия Нескафе започва още през 1939 г.. Официалното му навлизане на пазара у нас е едва през 2000 г., въпреки че и преди това е можело да бъде открито в отдавна забравените или не съвсем Корекоми. И достигаме до днес, 2012 г., когато трудно може да си представим лято, в което да не сме изпили поне едно Нескафе фрапе.  Бяло или черно, то е част от нашето ежедневие и вече има дълга история, защото идеята за тази освежаваща напитка се е родила още през 1957 год. на един панаир в Солун.

Като свидетелство за големия успех на компанията и на любовта на хората от над 83 страни по света, може да посочим твърдението, че за всяка една секунда се изпиват около 3000 чаши Нескафе. Можете ли да си представите колко прави това за година? Колкото и да са, интересното е, че те могат да бъдат много различни, защото от Нестле продължават линията Нескафе с нови интересни продукти и богат асортимент. Така например у нас можем да пием класическо Нескафе или „златното кафе“ – Нескафе Голд (NESCAFE® Gold), кафе с повишено количество антиоксиданти и съдържание на 1/3 неизпечени кафеени зърна – Нескафе Грийн Бленд (NESCAFE® Green Blend). А пък, ако имаме по-младежки дух или искаме просто по-леко и nescafe 3 in 1удобно за приготвяне кафе, от компанията са се погрижили да ни предложат и „неочаквано добра комбинация – кафе, захар и сметана“ – Нескафе 3в1 (NESCAFE® 3in1). Разбира се, за любителите на неподсладеното кафе има и Нескафе 2в1 (NESCAFE® 2in1), а за тези които го предпочитат студено – Нескафе Куул (NESCAFE® Cool). От Нестле знаят, че хората обичат кафето в различните му разновидности, затова част от продуктовата им гама са и продуктите с пяна Нескафе Кафе Меню (NESCAFE® Cafe Menu), които поддържат най-любимите вкусове на шоколад, ванилия, карамел и капучино. Но освен това, на пазара могат да бъдат открити и две интересни, готови за вашата наслада напитки – Latte Macchiato или Black Roast, които се разпространяват под експресното име NESCAFE® Xpress®.

nescafe mashiniИ както вече казахме, от Нестле мислят за всичко, затова и предлагат професионални кафе машини и вендинг автомати. А причината за това е – Нескафе трябва да бъде близо и навсякъде около нас. За премиум клиентите или тези, които са любители на иновативния дизайн, вкус и глезотии, от компанията предлагат и кафе машини и продукти под марката Нескафе Долче Густо (NESCAFE® DOLCE GUSTO).

 

Историята и магията на Нескафе трудно биха могли да бъдат събрани в няколко реда. Ако обичате кафето, то вие четете тази публикация и можем да ви кажем само едно – Нескафе: „Събудете се 5 минути по-рано. Заслужава си!“

Сподели тази статия!
0 Comment

Leave a Comment