pope_clement_viii

Известни любители на кафе

Сподели тази статия!

Всеки ден както аз, така и сериозна част от населението на планетата, изпиваме сутрешната си чаша кафе с голямо удоволствие. Очевидно е, че не само ние обикновените хора, но и известните такива се наслаждават всеки ден на любимата напитка. Всяка сутрин докато отпиваме от ароматното и силно кафе гледаме телевизия и/или четем вестник, и виждаме и известните личности със същата чаша в ръка като нашата. В този пост ще се върнем по-назад във времето, когато телевизията и Интернет не са съществували, за да видим едни от най-известните любители на кафе.

Johann_Sebastian_BachЙохан Себастиан Бах (Johann Sebastian Bach)  – немски композитор, определено един от най-именитите гении в световната музика е бил толкова посветен на кафето, че е написал музикална композиция за любимата напитка. Изпълнението се нарича “Coffee Cantata” и съдържа следния цитат “If I can’t drink my bowl of coffee three times daily, then in my torment, I will shrivel up like a piece of roast goat”.

Ludwig van BeethovenЛудвиг ван Бетховен (Ludwig van Beethoven), също популярен немски музикант и любител на топлата напитка е броил всеки път по 60 зърна кафе за неговата ароматна чаша. Колко ли кафеени зърна е преброил през живота си?!

 

pope clement viii Друг не по-малко известен любител е папа Климент VIII (Pope Clement VIII), който е допринесъл популяризирането на кафе сред християните, като е премахнал забраната му. Кой би забранил кафето, та ние не можем да живеем без него :)

 

 

Benjamin FranklinБенджамин Франклин (Benjamin Franklin), който е един от основателите на Съединените Американски Щати, сатирик, политик, учен, дипломат също е имал високи стандарти за кафето си. Както е казвал, “Ако това е кафе, моля да ми донесете чай, но ако това е чай, моля да ми донесете кафе.” Друг извествен негов цитат, свързан с ароматната напитка, е: “Сред многобройните лакомства на масата … кафето може да се разглежда като едно от най-ценните…”. Абсолютно сме съгласни с него!

VolterИзвестният французин Волтер (Voltaire), философ, пък изпивал до 50 чаши кафе на ден. Историята казва, че платил на слугата си двойна заплата, само защото му е купил кафе, което било на привършване. Според Волтер това го е спасило от смърт.

 

Napoleon BonaparteСамостоятелно обявилият се за император Наполеон Бонапарт (Napoleon Bonaparte) не е изключение от нас. “Силно кафе, много силно кафе, това е, което ме събужда.” Истината е, че ако не го бяха изпратили на остров Св. Елена, ние никога нямаше да узнаем за невероятното кафе, което расте там. Истината е, че целият свят сме му благодарни много за това.

 

james mackintoshЗавършваме “Известни любители на кафе” със Сър Джеймс Макинтош (James Mackintosh) – шотландски философ и политик, който изрича популярната фраза: “Правомощията на ума на човек са пряко пропорционални на количеството изпито кафе.” Не само, че подкрепяме горната теория с две ръце, ами ви и призоваваме да пиете повече кафе за бистър и изобретателен ум, както правя и аз в момента, докато пиша тази статия. :)

 

Ако искате и вашата чаша кафе да ви спаси от нежелани проблеми, прочетете нашата статия за кафето и полезните му свойства върху мозъка.

Сподели тази статия!
0 Comment

Leave a Comment